Data:
11 en 25 maart 2021
Bij voldoende aanmeldingen zal deze training doorgang vinden
Tijden:
9.30 - 17.00 uur
Locatie:
Stichting Groei Mee
Hertog Aalbrechtweg 18
1823 DL Alkmaar
Wanneer we te maken krijgen met ouders met psychiatrische - of verslavingsproblematiek lijkt dit vaak ver van ons bed. Het idee, dat voor je gevoel deze mensen in een totaal andere wereld leven, maakt dat er afstand is en het soms heel lastig is om bij die ander aan te sluiten en de samenwerking te behouden. Toch is het juist bij deze ouders, zo belangrijk een vertrouwensrelatie in de samenwerking op te bouwen en te behouden. Zij staan voor de zware taak hun kinderen in onder soms hele zware omstandigheden toch de beste zorg te bieden die zij hen kunnen geven.
Er rust nog veel taboe op dit onderwerp waarbij men weerstand of angst ervaart voor dat wat onbekend is. Of is het juist confronterend omdat het opeens soms dichterbij is dan we hadden verwacht.
Het werken met ouders/ cliënten die lijden aan een psychiatrische aandoening vergt iets extra’s van de hulpverlener in het aansluiten en in de samenwerking. Maar ook in de communicatie.
Het hoofd van de persoon tegenover je zit vol. In belangrijke gesprekken wil je toch graag dat deze ouder zich daadwerkelijk de ouder voelt van het kind, betrokken blijft en de ouderlijke taak en verantwoordelijkheid kan uitvoeren waar dit mogelijk is. Maar daarnaast kom je soms in een dilemma terecht waarbij het kind (tijdelijk) bescherming nodig heeft om veilig op te kunnen groeien. De richtlijn KOPP.
In deze training worden gesprekstechnieken aangereikt om een goede werkrelatie op te bouwen en te behouden. Je krijgt handvatten en tips aangereikt om in communicatie waar mogelijk aan te sluiten bij iemand met een persoonlijkheidsstoornis zoals een Borderline persoonlijkheidsstoornis of een Narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Naast bovenstaande, blijkt uit onderzoek dat de beste interventie de oprechte betrokkenheid van de hulpverlener is. De balans tussen professionaliteit behouden en empathie tonen, authentiek zijn is dan ook erg belangrijk. Maar hoe doe je dat dan?
Mensen die lijden aan een psychiatrische aandoening hebben vaker ervaring met hulpverlening. Zij hebben soms vervelende ervaringen of voelen zich veroordeeld. Hierdoor kan er meer weerstand zijn in de samenwerking. Je sluit aan met een open houding en zet ouders in hun kracht en leid hen hierdoor toe naar passende hulpverlening.
De professional kan zich beter verplaatsen in- en kan aansluiten bij de client door zelf het volgende te beleven:
Hierdoor blijkt dat de communicatie beter en soepeler verloopt.
In deze interactieve training is een ervaringsdeskundige aanwezig als co-trainer. In de training deelt zij haar verhaal en geeft zij tips vanuit de beleving van de client.
Deze training kan op maat worden verzorgd met de wens om een specifieke psychiatrische aandoening te behandelen.
In de training komen de volgende onderdelen aan bod:
Dag 1:
Dag 2:
Na het volgen van deze training heb/kun je o.a. :
Trainingsniveau:
Niveau van de training: HBO niveau
Aanvangsniveau: HBO werk- en denkniveau.
Wanneer je toch graag deze training zou willen volgen, maar niet aan dit niveau voldoet, neem dan contact met ons op.
Hester Oosterbaan is zowel Big geregistreerd psychiatrisch verpleegkundige als SKJ geregistreerd Jeugd- en Gezinsprofessional. In... Lees meer »
Deze training wordt aangeboden door:
Vaak wordt deskundigheidsbevordering (deels) vergoed door de werkgever. Overleg met je leidinggevende of dat voor deze opleiding voor jou ook mogelijk is.
Een kennisplatform door Parlan en verschillende ketenpartners
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
DeskundigInJeugdhulp@outlook.com