Wijzer bij scheiden

Met de komst van het gelijkwaardig ouderschap na scheiding zijn de conflicten tussen scheidende ouders over hun kinderen toegenomen. Hun kinderen zijn middelen in de strijd. Wat te doen als professional die met deze gezinnen te maken heeft?

De uitdrukking complexe scheiding is inmiddels een bekend (container)begrip in Nederland.

Een complexe scheiding bevat de volgende componenten:

als de ouders ernstige conflicten voeren in de (ex)partnerposities;

als de ouders hun ouderposities niet meer innemen;

als de ouders het kind-perspectief niet meer vertegenwoordigen;

als de ouders hun kind inzetten in hun onderlinge strijd met als resultaat dat dit een negatieve invloed uitoefent op de geestelijke gezondheid van hun kind.

In andere situaties spreek je over een scheiding. Met de kennis van Wijzer bij scheiden kan je als professional voorkomen dat ouders en kinderen in een complexe scheidingssituatie belanden. Zelfs al willen alle ouders het beste voor hun kinderen, toch lukt het niet altijd om kinderen uit de ouderlijke strijd te houden. Wanneer kinderen dermate klem zitten in een ouderlijke strijd kan er een in een aantal gezinnen gesproken worden van kindermishandeling. Als professional moet je hier (voor)tijdig op in kunnen spelen.

De professional wordt door de Wijzer bij scheiden geleid door een stroomschema, het handelen en de valkuilen in het werken met deze gezinssystemen.

Programma

Het signaleren van scheidingsproblematiek om vervolgens ouders en kinderen succesvol te kunnen verwijzen naar een passend aanbod.

  • Signaleren van scheidingsproblematiek om vervolgens ouders en kinderen succesvol te kunnen verwijzen naar een passend aanbod.
  • Inzicht in de gevolgen van een ouderlijke scheiding op kinderen.
  • Inschatten van conflictescalatie
  • Uit de strijd van de ouders blijven
  • Zwaarte van problematiek kunnen inschatten.
  • Kunnen stroomlijnen van informatie bij scheidingsproblematiek.
  • Op de hoogte zijn van doorverwijsmogelijkheden naar een (preventief) hulpaanbod scheidingsproblematiek en daar gebruik van weten te maken.
  • Gespreksvoering conflicterende ouders, informatie vergaren (start), motiverende gespreksvoering (vervolg)
  • Juridische gevolgen van (echt)scheiding en voortgezet ouderschap

Deze training wordt aangeboden door: 

Over de trainer

Lianne van Lith

Na langdurige ervaring o.a. in de (gedwongen) hulpverlening en bij de Raad voor Kinderbescherming startte Lianne in 2000 haar eigen bureau. Zij werkt als MfN…

Lees meer »

Over de trainer

Marjanne Boesenkool

Marjanne Boesenkool studeerde orthopedagogiek aan de UvA. Ze werkt sinds 2006 als gedragswetenschapper in de Jeugdzorg. Ze is basissysteemtherapeut. Daarnaast is Marjanne werkzaam als trainer…

Lees meer »

Aankomende trainingen

02 oktober 2023 ...
€679 33,5
Beroep
Beschermjassen

Terwijl je in dialoog bent met de ander is het makkelijk om zwart wit te denken. Beschermjassen inspireert…

bekijk deze training
02 oktober 2023 ...
€170 6,5
Jeugd
De geit en zijn vriendjes

Hoe communiceer jij als professional gemakkelijker met kinderen, een gezin, ouders of systeem? In antwoord op deze vraag…

bekijk deze training