Straatcultuur

In de praktijk kan je als professional in aanraking komen met jongeren die criminele activiteiten verrichten en/of op straat hangen. Wat is belangrijk om te weten maar vooral wat is belangrijk om te doen in het werken met jongeren die gezien worden als straatjongeren? Inmiddels weten we dat alleen werken vanuit een strafrechtelijk kader onvoldoende is om deze jongeren tot positieve verandering te motiveren. Een integrale aanpak is minimaal nodig om positieve resultaten te bereiken. Echter alles begint met het contact. Hoe bereik je deze jongeren en wat kan jij als individuele professional doen om dit contact te bereiken met hen en te werken aan een samenwerkingsrelatie met als doel de ontwikkeling van deze jongeren positief te buigen?
Deze training bestaat uit één dag waarvan de ochtend een theoretische en de middag en praktisch/ avontuurlijke invulling kent.
Eerst staan we stil bij de straatcultuur en bieden we inzicht in deze wereld en de betekenis en waarde van deze wereld voor de jongeren. Daarnaast gaan we in op de verschillende effectieve interventies en bespreken we wat nodig is om deze interventies in te zetten. Bejegening van deze jongeren staat ook centraal; wat moet je weten maar vooral ook wat moet je laten om hen te bereiken?
In deze training gaan we ook de straat op en spreken we met jongeren (ervaringsdeskundigen) die de straatcultuur kennen als geen ander. Deze jongeren blikken terug op hun eigen rol en de rol van de straat op hun leven en bieden je een kijkje in deze wereld. Dit is een unieke kans voor jou als deelnemer om met deze jongeren een gesprek aan te gaan en te oefenen wat werkende elementen zijn in het contact met hen.
In de training komen o.a. de volgende onderdelen aan bod:
- De oorsprong en ontwikkeling van Straatcultuur
- Theorie en inhoudelijke kennis over Straatcultuur
- Burgercultuur versus Straatcultuur
- Het belang van de status
- Risico- en beschermende factoren
- De rol van de jongens en de meisjes
- De invloed van muziek en indirecte communicatie
- Kennis over – en inzicht in de mogelijkheden om in contact te zijn met deze doelgroep jongeren
Na het volgen van deze training heb /kun je o.a. :
- Inzicht in de betekenis en waarde van de straatcultuur op straatjongeren
- Inzicht in de groepsdynamiek en communicatie in de straatcultuur
- Weet je het verschil tussen straatjongeren en hangjongeren
- Weet je het verschil tussen de straatcultuur versus de burgercultuur
- Heb je kennis verworven over de effectieve interventies in het werken met straatjongeren
- Heb je vaardigheden ontwikkelt hoe je het beste straatjongeren kunt bereiken op
- communicatieniveau.
Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.
Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!
Trainingsniveau:
Niveau van de training: HBO niveau
Aanvangsniveau: HBO werk- en denkniveau.
Wanneer je toch graag deze training zou willen volgen, maar niet aan dit niveau voldoet, neem dan contact met ons op.
Deze training wordt aangeboden door:
